Bakgrund

Så länge och många gånger har jag hört hur folk skryter och är nöjda med sin iPhone. Många skryter även om sin MacBook och andra Apples tjänster och produkter.
Min historia med Apple har varit väldigt liten, en del fick jag pilla med Mac PowerPC och första iMac i min barndom hos mina vänner. Själv har jag kört i Windows enda sedan tidigt 90-tal, på sidan om har jag lekt och hållit på med Linux i alla möjliga varianter.
I arbetslivet har det varit primärt Windows miljö med små inlägg av annat.
För drygt ett år sedan fick jag för mig att det var tid för en iPhone. Tog inte länge så kom postiljonen bärande på en iPhone 13 mini till mig. Den var lätt att ta i bruk och man fick känslan av att den är bra. Hårdvaran är absolut på topp nivå och för pengarna är det svårt att hitta nånting med samma prestanda för samma pris hos konkurrenterna.
Med ett gått första intryck så bestämde jag mig för att prova på hela härligheten. Så snart dök det upp både en MacBook Pro M1, AirPods Pro, Apple Watch och Apple TV 4K bakom dörren.
Här kan du läsa om starten: https://bergsten.ovh/2022/apple-tuli-taloon/

iPhone

Att använda själva telefonen avviker inte mycket från en Android. Finns små skillnader i hur man gör vissa grejer men däremot så utvecklas detta så snabbt så det ändrar säkert ändå. Prestandan på en iPhone ligger på topp nivå, faktiskt betydligt högre än vad jag har användning av. Apple har lyckats bra med batteri optimeringen för har endast enstaka gånger varit tvungen att ladda under dagen.
Söker man efter bästa prestandan och bra kvalitet så ligger en iPhone klart på listan.
Snart två år med iPhone, även om den är bra så kommer jag återgå till Android vid nästa byte.
I framtiden kanske igen eller så nånting annat?

AirPods Pro

Kommer i ett nätt litet fodral som även kan ladda öronpluggarna.

Att ta dem i användning var lätt som en plätt och så fort man parat ihop dem så var dom tillgängliga på alla Apple enheter.
Ljudkvalitén är bra, brusreduceringen funkar rätt bra. Bakgrundsbullret dämpas rätt bra så man kan höra klart vad som spelas upp. Eftersom dom är små och lätta kan man ha dom med sig vart man än går, passar utmärkt ihop med sportande också.
Det dåliga är att det värkar som man inte kan para ihop dem med något annat än Apple enheter.

Apple Watch

En smart klocka som synkroniserar bra med mobiltelefonen, kräver faktiskt en iPhone för att få ut alla funktioner ur den. Valde en modell med 4G så man kan använda den som telefon och musikspelare med strömningstjänster. Så behöver man inte ha en stor telefon i fickan när man jobbar ute, sportar eller liknande.
Även om klockan har många bra funktioner som jag använder, så hade jag klarat mig lika bra utan den. Visst du kan anpassa allt den visar och gör. Men absolut mest använder jag den för att kolla tiden och en glimt av kalendern.
Den lilla klockan är fullpackad med funktioner och den mäter puls, syrenivå i blodet och massor annat, intressant att kunna få allting detta på bara handleden. Mätningarna värkar rimligt korrekta och konsekventa så funkar bra för att kunna följa med ifall det sker större förändringar som kan kräva åtgärder. Lite beroende på användning men upp till 2 dygn får man ut av batteriet sen bör den laddas.
Visst är det skoj med prylar, lite nyttig också men inget som man behöver.

Apple TV 4K

Med tanke på att du får strömnings appar och annat på din SmartTV så är jag inte så säker på om man behöver en Apple TV till nånting. Den har visserligen stöd för spel också och det gick utan problem att koppla Xbox kontrollen till den, så det är bonus. Det bästa kanske då är att man smidigt får ljudet i sina öronpluggar, men det är såklart enkelt möjligt att åstadkomma på andra sätt. Men eftersom vi nu har detta så kör vi med det.
Återigen en pryl som funkar bra men i slutändan inte hämtar nåt riktigt mervärde.

MacBook Pro

Att byta från Windows till Mac var både enkelt och svårt. Som operativsystem är det lika enkelt att använda som Windows eller Linux. Skillnaden i strukturen av menyer, logiken bakom hur det fungerar och sånt är annorlunda och visar sig vara en utmaning. Det svåra är att byta sitt arbetssätt som varit detsamma i årtionden.
Eftersom på jobbet är Windows miljön fortfarande det primära så växlar man hela tiden mellan två olika system. Det är inte lätt att lära sig och faktiskt vet jag inte riktigt varför man skulle behöva byta till en Mac. Den gör nu inget mera spciellt än vad en PC gör.
Att Apple lansera sin egen processor M1 som bygger på ARM-arkitekturen gjorde det extra intressant. Prestandan är väldigt bra och optimerat bra i operativsystemet. Att kunna köra hela dagen på batteri utan att förlora prestanda är nog tufft.
Bild och video editering värkar funka snabbt och smidigt, men det är ju lite så som man sejer att Appels datorer är bra på sådant.
Skall jag fortsätta eller återgå till Windows? En fråga jag funderat på. Det jag använder datorn till är inte så beroende av vilket operativsystem man har. Om nånting så är det enklast och använda en bekant miljö som man vet hur den fungerar.
Det var intressant och jag lärde mig mycket om Apple och deras teknologi. Efter 1,5 år så fick datorn ett nytt hem och jag köpte en Windows baserad dator istället.
Som tur var så har dom ett bra andrahands värde och en stor efterfrågan, datorn var enkelt sålt till ett rimligt pris och det blev faktiskt över pengar när jag köpte mig en ny dator.
Kanske inte riktigt i samma klass men har allting jag behöver så bra så.

Slutsats

Ja där ser man, teknologi entusiast som bara skall prova sig på en iPhone och strax så har man hela sortimentet hemma och i användning. I helhet så har nog Apple lyckats och skapat ett bra ekosystem, så länge man kör på sina Apple enheter så funkar det otroligt bra. Lika smidigt är det inte med andra system som Windows och Android, men nära till nog.
Med fokus på sina egna produkter och tjänster som är låsta till varandra, så har Apple lyckats bra. Det kort sagt funkar och är lätt att använda, bäst bara att inte blanda in andra system som Windows eller Android för du är det krångligt.
Att vara bunden till en leverantör funkar för många, vill du spara din data enbart där, hos nån annan eller hantera den själv? Kort sagt med Apple så är det hos dem och inget annat även om möjligheter finns.
Det erbjuds stark kryptering av din data på iCloud och då lär ingen annan än du ha åtkomst till det så länge du inte delar nycklarna.
Det värkar som datasäkerheten är hög och din data tryggad.
Men vad händer om Apple går under eller bara beslutar att sluta producera datalager tjänster? Ett ämne för en annan gång.
Detta var ett bra experiment med mycket lärdom. Nu återgår jag till Windows miljön och snart Android också.

Dela detta inlägg